U bevindt zich hier: Start » Evenementen 2022 » Westerveld » Vledder

Vledder

Vledder ligt in het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid. De prachtige dorpen Frederiksoord, Wilhelminaoord, Boschoord en Doldersum behoren ook tot dat gebied.

De maatschappij is een oorspronkelijke landbouwkolonie dat als middel diende in de strijd tegen de armoede. De oprichter van de maatschappij was generaal Van den Bosch.

Op 25 augustus 1818 werd de eerste steen gelegd voor de eerste kolonistenwoning. Het Landgoed 'Westerbeeksloot' in het huidige Frederiksoord, werd het bestuurlijk centrum van de Maatschappij van weldadigheid.

Vledder, met zicht op de kerk
  • Tourist info
  • Activiteiten
  • Musea
  • Nationale park Drenthe

De Stichting Aktiviteiten is een actieve organisatie in Vledder en organiseert het hele jaar door allerlei activiteiten. Agenda

DvhN Lentefair

Dagblad van het Noorden organiseert de leukste voorjaarsfair van Noord-Nederland, met jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers. Je kunt er genieten van de nieuwste trends op het gebied van outdoor, wellness, planten en bloemen, brocante, culinair en lifestyle. Hier meer informatie.

Huis van Weldadigheid

Museum De Proefkolonie is gevestigd in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord. Hier bevindt zich ook een Tourist Info Punt (TIP) waar onze gastheren en -dames u graag alles vertellen over het gebied van de voormalige vrije koloniën, omringd door drie prachtige Nationale Parken. Ook kun je hier fietsen huren om het gebied te ontdekken.

Museum De Proefkolonie. Meer informatie.

De Hervormde kerk

Oude situatie van de Johannes de Doperkerk

De Nederlands Hervormde kerk, ook wel de Johannes de Doperkerk genoemd. Deze kerk behoort tot een van de oudste kerken van Drenthe.

Vanaf rond het jaar 800 zulllen de bewoners van Vledder en Doldersum wellicht in Diever gekerkt hebben. Circa 2 eeuwen later was de nederzetting van een dusdanig belang zodat onder supervisie van Diever een kapel gesticht kon worden.

Zo groeide hieruit een zelfstandige parochie met een eigen kerk. Meer

Valsekunst museum

Er is maar één Museum Valse Kunst in de wereld en dat staat dus in Zuidwest Drenthe in het fraaie brinkdorp Vledder.

Daar kun je de Mona Lisa aanraken en van heel dichtbij bekijken. Bij de echte in Parijs zal je dat niet lukken. Lees meer.

Vledder behoort tot het Natitonale park van Drente Westerveld. Met het Drents-Friese Wold als onderdeel van het park. Een uitgestrekt natuurgebied dat reikt tot over de grens met Friesland. In het gebied liggen enkele grafheuvels. In het Koelingsveld, nabij Doldersum, ligt het grootste prehistorisch grafveld van Noorwest Europa.