U bevindt zich hier: Start » Aanmeren » Meppel

Meppel

Daar mòet je langs

Meppel is door de eeuwen heen voor Drenthe de poort naar de wereld geweest. Dat komt door de centrale ligging van de plaats in Noord-Nederland. Bij Meppel komen diverse waterwegen samen in het Meppelerdiep.

De Sluisgracht
De Sluisgracht

Voorzieningen

Voor passanten zijn volop ligplaatsen in de havens en langs de kaden van de stadsgrachten beschikbaar. In de toegang naar de Buitenhaven en in de zijtak van het Meppelerdiep zijn ligplaatsen nabij een kampeerterrein. Hier is tevens een trailerhelling beschikbaar. In de stadsgrachten, te bereiken via de Meppelersluis, kan midden in het centrum worden afgemeerd.

Voorzieningen bij het havenkantoor
Het havenkantoor bevindt zich aan het Westeinde in Meppel. Hier treft u de volgende voorzieningen aan:
elektra, toilet- en douchegebouw, wasserette, vuilverzamelplaatsen, stortplaats chemische toiletten, depot voor afgewerkte olie en het legen van vuilwatertanks.

Voor Pleziervaartuigen zijn diverse mogelijkheden een vaste ligplaats te huren voor een heel jaar, een zomerseizoen of een winterseizoen.

Naar boven

Hieronder informatie over de havens van Meppel.

  • De Oude Vaart
  • Sluisgracht
  • Stoombootkade
  • Oude Hoogeveensevaart
  • Havenmeester
  • De Paradijssluis

Varend over de Meppelerdiep, van Zwartsluis naar Meppel, nadert u in Meppel de driesprong nabij de Kleine Kaapbrug (BB). De brug geeft u toegang naar de Oude Vaart.

Dit gedeelte van de Oude Vaart, ook wel bekend als de Buitenhaven, is bijzonder populair bij passanten. Op Donderdag Meppeldag is het topdrukte. Het centrum ligt op enkele minuten loopafstand.

Sluisgracht

Even voor de Kleine Kaapbrug houdt u stuurbood aan in de richting van de Meppelersluis. Direct aan bakboordzijde kunt u aanmeren. Wanneer u doorvaart komt u bij de Meppelersluis. De oorspronkelijke sluis dateert van 1635.

Via deze sluis vaart u naar stuurboord de oude Hoogeveensche Vaart op. Vanaf de sluis naar bakboord vaart u op de Sluisgracht op.

Bij de driesprong rechtdoor vaart u de Drentsche Hoofdvaart op in de richting van de Galgenkampsbrug. Deze brug is de meest populaire passage van Drenthe. Vandaar vaart u naar de Paradijssluis.
Kaart van Meppel

Stoombootkade

De Stoombootkade, de naam zegt het al, was de kade waar de stoomboten vertrokken naar Rotterdam en Amsterdam.

De kade biedt enkele aanmeerplaatsen. Het centrum ligt op nog geen vijf minuten loopafstand.

De foto geeft een impressie van de kade in 1925.

De oude Hoogeveensevaart

Varend op de oude Hoogeveensche Vaart heeft u direct aan bakboordzijde de Stoombootkade. Het centrum ligt slechts op enkele minuten loopafstand.

Voorbij de Stoombootkade vaart u een gedeelte van de oude Hoogeveensche Vaart op in de richting van de Burgemeester Knoppersbrug.

Het centrum ligt op enkele minuten loopafstand van de kade. Dus, een ideale plek om aan te meren voor een bezoek aan het historisch centrum van Meppel, met zijn vele winkels, cafe's, restaurants en terrassen.

De havenmeester

De havenmeester heeft zijn kantoor op de kop van het Westeinde.

Deze sluis is een van de meest populaire aanmeerplaatsen. Hiervandaan kan men fietstochten ondernemen naar Ruinerwold, Meppel, Nijeveen, Wanneperveen, Giethoorn en Steenwijk. Een ideaal vertrekpunt voor uw verkenningen in de omgeving van Meppel.

Klik hier voor informatie over fietsroutes.

Kalkovens

Nabij de sluis staan de kalkovens. Het behoort tot de culturele erfgoeden van Drenthe.

Vroeger werd hier schelpkalk gebrand.