U bevindt zich hier: Start » Evenementen 2022

Evenementen 2021

Touristinfo Drenthe

Meppel

De slogan "Drenthe doet wat met je" slaat uiteraard ook op de dorpen en de beide steden aan en nabij de Drentse Hoofdvaart. Er is veel te beleven. Meppel moet je langs, een stad die verweven is met de geschiedenis van de Drentse Hoofdvaart. Eeuwenlang de poort naar het westen van ons land.

Een bezoek aan Meppel is zeker de moeite waard. Het oude centrum met de historische panden en musea, de gezellige pleinen en terrassen in de zomer en de sfeervolle evenementen. Beleef Meppel is het motto. Tot ziens in Meppel.

Meppel
Meppel

Westerveld

In het zuidwesten van Drenthe. Je vindt er eeuwenoude cultuurlandschappen en natuur in de nationale parken Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld en het Holtingerveld. Dat niet alleen. Zuidwest-Drenthe bezit ook krakteristieke dorpen zoals Dwingeloo, Diever, Havelte, Frederiksoord, Vledder, Wapse, Wittelte en Uffelte. We spreken dan over Westerveld. En Westerveld is het nationale park van Drenthe.

Het langste traject van de Drentse Hoofdvaart loopt door het nationale park van Drenthe, Westerveld, met Dieverbrug als de meest populaire aanmeerplaats. Een uitstekend vertrekpunt voor uw bezoek aan de dorpen van Westerveld. Er is volop cultuur. Denk onder meer aan Shakespeare in Diever en de openluchtspelen in Havelte.

Kazemat bij Wittelte
Kazemat bij Wittelte

Er is een verscheidenheid aan Cultureel erfgoed. Sporen uit het verleden die in het heden zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn. Zoals de hunebedden in Havelte en Diever, de prehistorische grafheuvels en grafvelden in het Nationale Park van Drenthe, Westerveld.

In Frederiksoord, inclusief Willemsoord, Wilhelminaoord en Boschoord, vinden we de Koloniën van Weldadigheid. Ooit een groots plan om armoede te bestrijden. De sporen zijn overal nog zichtbaar. In het landschap de wegen en de de gebouwen


De sporen uit de tweede wereldoorlog, zoals kazematten, loopgraven en tankgrachten, zijn op verschillende plaatsen in het landschap nog zichtbaar aanwezig. Even voorbij de Witteltebrug en naastgelegen camping, al varend richting Dieverbrug, ziet u aan stuurboordzijde een kazemat staan in afwachting op de komende vijand.

Midden-Drenthe

Hoogersmilde en Smilde, de dorpen aan de vaart, die deel uitmaken van de gemeente Midden-Drenthe, ook wel de Drentse Hooglanden genoemd. U passeert deze dorpen op doorvaart naar Assen en halverwege, in Hijkersmilde, slaat u af naar de Witte wijk en de Compagnonsvaart. Hier start de turfroute door Zuidoost Friesland.

De Drentse Hooglanden omvat meer dan alleen de Drentse Hoofdvaart. Zo bent u welkom in Orvelte, het mooiste dorp van Drenthe, met haar monumentale boerderijen. Een bezoek aan het herinneringskamp Westerbork is zeker de moeite waard. Vanuit Kamp Westerbork brachten lange treinen ruim 100.000 Joodse Nederlanders, zigeuners en vluchtelingen, naar de Duitse vernietigingskampen.

Assen

Assen is optimaal beleven en genieten. Op met de boot tot op vijf minuten loopafstand van het centrum en op fietsafstand van de vele activiteiten die er in Assen zijn. Uw turfroute vervolgen naar Assen is absoluut de moeite waard.

Een bezoek aan het in Europa bekend staand Drents Museum is een bijzondere ervaring. Tot en met 4 september 2016 is er de tentoonstelling Maya's - Heersers van het Regenwoud.

Assen, De Kolk
Assen, De Kolk

Ga naar

 • Meppel

  Meppel heeft het hele jaar door veel te bieden. Op de site van VVV Meppel vindt u uitgebreide inf...

 • Westerveld

  De Drentsche Hoofdvaart loopt vanaf de Lokbrug bij Havelte tot even voorbij de Venesluis bij Geeu...

 • Midden-Drenthe Smilde

  Een veenkolonie in de gemeente Midden-Drenthe aan weerszijden van de Drentsche Hoofdvaart tussen ...

 • Assen

  Meer informatie.

 • Turfroutes

  U kunt via de Drentsche Hoofdvaart twee bijzonder interessante routes bereiken, namelijk de Turfr...