U bevindt zich hier: Start » Evenementen 2022 » Westerveld » Havelte

Havelte

de parel van Drenthe, is het grootste dorp van Westerveld en ligt te midden van de natuurgebieden het Ooster -en Westerzand, de Havelterberg, het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld.

Komende vanuit het zuiden is Havelte de toegangspoort tot Het Nationale park van Drenthe. Havelte heeft diverse winkels en prachtige oude Saksische boerderijen, er is een openluchtzwembad, een 18-holes golfbaan en horecagelegenheden.

Kortom, genoeg te zien en te beleven en om tot rust te komen in de Parel van Drenthe!

Dit is ook Havelte
  • Tourist info
  • Activiteiten
  • Musea
  • Nationale park Drenthe

Kroamschudden

Holtingerschaapskudde
Hier meer info over het programma.

Schaapscheerdersfeest

bij de Holtingerschaapskudde te Uffelte
Hier meer info over het programma

Openluchtspel Havelte

Het Openluchtspel Havelte was in 2012 wederom een groot succes. Goede recensies in de media over het blijspel uitgevoerd in Theater De Speulkoele aan de Kerklaan. Hier meer info

Volksfeest

In Havelte.
Hier meer info over het programma.

Deze prachtige korenmolen kunt u iedere zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur bezoeken.
Hier vindt u meer informatie over de molen.

Holtingerveld

Het Holtingerveld is een natuurgebied gelegen ten noorden van Havelte en Noord-West van Uffelte. Het Holtingerveld is genoemd naar de ligging tern noorden van de buurtschap Holtinge.

Her en der in het Holtingerveld komt u diepe kuilen tegen. Dit zijn bomkraters, ontstaan in de Tweede Wereldoorlog, door bombardementen van geallieerde vliegers. De geallieerden probeerden zo de Duitse vliegtuigen uit te schakelen, die op het vliegveld waren verstopt in hangars, afgedekt met camouflagenetten. Door de bombardementen is het vliegveld nooit in gebruik genomen.

Ga naar:
Algemene informatie

Brandeveen
Brandeveen

Meer naar het noorden, even boven Uffelte, liggen het Oosterzand en het Westerzand. Het zijn schitterende wandel- en fietsgebieden. In het Oosterzand ligt de grote veenplas het Brandeveen. In dit gebied zijn de contouren aangegeven van een oude turfvaart, die vanaf de Drentse Hoofdvaart naar het Brandeveen liep, en gebruikt werd voor afvoer van turf.

De route is aangeduid met blauwe bordjes met een bruin schip er op. De route begint achter camping De Blauwe Haan, niet ver vanaf de 1e Uffelterbrug.

Uffelter Binnenveld

Het Uffelter binnenveld is een gevarieerd natuurgebied. Het is een heideveld dat al in vroeger eeuwen aan alle kanten omsloten werd door landbouwgrond hetgeen de naam binnenveld verklaart. De hoogteverschillen en vele verrassende doorkijkjes maken van elke wandeling een boeiende belevenis.

Een route van vijf kilometer voert over beschut gelegen heideveldjes, hooilanden omsloten door fraaie natuurlijke bospartijen en langs schilderachtige vennen. Een goed startpunt voor een rondwandeling is het informatiepaneel langs de Markegenotenweg tussen Uffelte en Havelte. Vanwege de schapen is de route niet toegankelijk voor honden.

Het Uffelter binnenveld is in beheer bij Het Drents landschap.

Ga naar: Algemene informatie

Oorlogssporen
In het Uffelter Binnenveld zijn op veel plaatsen sporen van de Tweede Wereldoorlog te zien, zoals bunkerresten en loopgraven. De bunkers speelden een rol bij de verdediging van het door de Duitsers aangelegde, maar nooit gebruikte vliegveld op de Havelterberg.

Vanaf de brug ten noorden van de sluis is het Uffelter Binnenveld makkelijk bereikbaar.

Loopgraaf. Foto Bertil Zoer
Loopgraaf. Foto Bertil Zoer

Knapzakroutes

Wandelen in de omgeving van Wapserveen. U wandelt in een heel bijzonder gebied. Wapserveen vertoont dankzij zijn oorspronkelijke boerderijen nog veel kenmerken van de oude Drentse wegdorpen zoals die vanaf de Middeleeuwen langs de randen van het Drents plateau ontstonden.