U bevindt zich hier: Start » Evenementen 2022 » Westerveld » Diever

Diever

Op nog geen twintig minuten fietsen ligt het dorp Diever, het Shakespeare-dorp van Nederland. Ieder jaar is er een toneeluitvoering in het openluchttheater. Vanwege het nationaal park het Drents Friese Wold is Diever bijzonder in trek bij wandelaars en fietsers.

Het Schultehuus

Aan de brink van Diever staat het Schultehuus, de vroegere ambtswoning van de schultes van Diever. Het werd in 1604 gebouwd door Berend Ketel van Hackford. Nadien is het nog door zes generaties van de familie ketel bewoond geweest, die achtereenvolgens het Schultambt te Diever hebben uitgeoefend. Het familiewapen, dat voorzien is van een klopper, is opgenomen in een steen boven de voordeur.

Nu is het Oermuseum erin gevestigd. Dit museum is een archeologisch informatiepunt voor informatie over archeologie en cultuurhistorie in brede zin.

Hunebed

Deze staat aan de Oude Groningerweg te Diever en is in 1871 door het rijk aangekocht.
Samen met de hunebedden van Havelte vormen ze een kleine Westdrentsche groep.

Shakespeare

Op Koninginnedag, 31 augustus 1946, gaf de Toneelvereniging Diever, onder regie van de huisarts Broekema, haar eerste voorstelling. Opgevoerd werd "Een Midzomernachtdroom" van Shakespeare.

Het stuk werd opgevoerd in toen nog provisorisch ingerichte openluchttheater in het bos van Berk en Heuvel. Met steigermateriaal van de plaatselijke aannemer werden zitplaatsen aangelegd. Van de laatste lichtmast aan de Bosweg werd met een kabel van een paar honderd meter de stroom afgetapt. De koplamp van dokters motorfiets diende als spotlight. Vanuit een kraaiennest in de bomen werd de regie gevoerd.

Informatie en speeldata.

  • TIP-Westerveld
  • Activiteiten
  • Nationale park Drenthe
  • Musea

Fiets4daagse

Startplaast Diever. Startlocatie op de Brink in Diever: Hier meer informatie.
Algemene informatie.

Drents-Friese wold

6.000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park.

Het gebied behoort grotendeeld tot het Nationaal Park van Drenthe van de gemeente Westerveld.

Ga naar: Algemene informatie
Agenda

Oermuseum

De Turfroute voert u onder andere door het gebied van de gemeente Westerveld. Westerveld, met de hoofddorpen Havelte, Diever, Dwingeloo en Vledder, kan met recht een van de meest belangrijke archeologische gemeenten van Nederland worden genoemd.

Om een indruk te krijgen hoe het leven in Westerveld 16.000 jaar geleden was, is een bezoek aan het Oermuseum in Diever zeker de moeite waard.
Meer informatie

Korenmolen De Vlijt

Op de rand van Oldendiever, op de Meulakkers, staat en werkt sinds 1882 de ‘Achtkante Stelling Korenmolen’ De Vlijt. Deze molen stond oorspronkelijk in Friesland en is in 1882 verplaatst naar Oldendiever en herbouwd door molenbouwer Ritzen uit Diever. Bij de herbouw is veel houtwerk van een verbrande molen gebruikt. Dit is te zien aan een aantal balken met brandsporen, voornamelijk in de balklagen van de stenen romp.

De huidige molenaar is Meint Noordhoek. Iedere zaterdag maalt hij en is de molen volop in bedrijf. Hij wordt daarbij geassisteert door hulpmolenaars Roelof van Wester en Jan Dekker. Op de dag dat de molen in bedrijf is zijn producten verkrijgbaar. Lees meer

Hervormde kerk

Het middelpunt van de Brink in Diever is de Nederlandse Hervormde kerk, eertijds gewijd aan St Pancratius.
In de 9e eeuw werd de eerste houten kerk, een "zaalkerk" gebouwd. Deze werd door brand verwoest (grondprofiel aan de noordermuur).
In dezelfde eeuw werd een tweede houten kerk gebouwd en in de 10e eeuw volgt kerk nummer drie.

In de 16e eeuw werden de zijbeuken in Gotische stijl aangebouwd. In 1959 werd de kerk grondig gerestaureerd. Regelmatig worden er exposities gehouden van werken van lokale kunstenaars. Het is dan ook zeker de moeite waard deze kerk te bezoeken. Meer informatie