U bevindt zich hier: Start » Evenementen 2022 » Assen » Veenhuizen

Veenhuizen

Vanuit Assen maken we een uitstapje naar Veenhuizen dat landelijke aandacht heeft gekregen door het boek Het pauperparadijs van Suzanna Jansen. Het beste kunt u aanmeren in de Kloosterhaven, komende vanuit Smilde net even voor Assen.

In dit boek volgt journaliste Suzanna Jansen vijf generaties van haar voorouders langs alle welgemeende pogingen de onderklasse te verheffen, waaronder de armengestichten van Veenhuizen.

Veenhuizen een voormalige dwangkolonie waar meer dan honderd Rijksmonumenten getuigen van een uniek verleden. Rechte lanen en statige panden, musea, ateliers en sfeervolle eet- en drinkadresjes – zonder uitzondering gevestigd in historische gebouwen.

Daaromheen: uitgestrekte natuurgebieden, van hoogveen tot beekdal. Veenhuizen heeft veel te bieden. Veenhuizen boeit.

Gevangenis museum

Om een idee te vormen hoe het leven in het gesticht is geweest is een bezoek aan dit gesticht, dat nu een gevangenismuseum is, zeker de moeite waard. Onlangs is het museum uitgeroepen tot het beste historische museum van Nederland.

Maquettes, historische objecten, prenten, foto’s, video’s en verhalen schetsen een beeld van ruim vier eeuwen strafrechttoepassing in Nederland.

Multimediale presentaties en interactieve media geven bezoekers de mogelijkheid zich te verplaatsen in gevangenen en hun bewaarders.