U bevindt zich hier: Start » Geschiedenis » Sporen tweede wereldoorlog

Sporen tweede wereldoorlog

De oorlogssporen in de gemeente Westerveld is gebaseerd op het inventarisatierapport Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Drenthe dat door Drents Plateau, Instituut voor Erfgoed en Architectuur is uitgevoerd (Assen 2001). De Historische Vereniging Gemeente Diever, Stichting Dwingels Eigen, Historische Vereniging Havelte e.o. en Het Fledder Kerspel hebben de inventarisatiegegevens gebruikt voor het ontwikkelen van een autoroute en fietsroutes langs de sporen in hun eigen gemeente.

Door de bijzondere oorlogsgeschiedenis van Westerveld met het vliegveld in Havelte en een verdedigingslinie langs de Drentsche Hoofdvaart zijn er nog circa 40 sporen in het landschap te vinden, in de vorm van gebouwen, bunkers, bomkraters, tankgrachten en onderduikersholen, maar ook door middel van monumenten die aan bijzondere oorlogsmomenten herinneren.

Genoeg om een interessante route uit te zetten, die bovendien veel laat zien van het rijke cultuurhistorische en landschappelijke schoon in de gemeente. Drents Plateau heeft aan dit initiatief van de historische verenigingen meegewerkt, waarmee een stukje van het Drentse erfgoed voor een breder publiek toegankelijk is gemaakt.

Routes sporen WO2

  • Havelte
  • Vledder
  • Diever
  • Dwingeloo
In de omgeving van de dorpen Havelte, Darp en Uffelte zijn nog tastbare sporen van de Tweede Wereldoorlog in het landschap te vinden. Denk hierbij aan loopgraven, Duitse matras, fundamentresten van een FLAK (Flugzeug Abwehrkanone), het vliegveld en bomkraters.
Aan de Middenweg 11 in Vledder, staan een aantal barakken van het voormalige werkkamp. Zij worden gebruikt door sportverenigingen, en een deel is ingericht als Kijkdoosmuseum. Door acht kijkgaten aan de buitenkant van de voormalige barak krijgt de bezoeker een beeld van hoe het leven in zo'n werkkamp was.
Midden op het Wapserveld, aan de Huenderweg die loopt van Doldersum naar Wateren, staat een oorlogsmonument. Velen ontdekken de herdenkingsplaats toevallig wanneer ze door de prachtige omgeving fietsen. Anderen zoeken deze plaats bewust op, om hen te gedenken die hier vielen. Te gedenken dat we leven in vrijheid. Meer
In het Wapserzand bij Diever ligt een onderduikershol, dat ook wel de 'Wigwam' wordt genoemd. Het gaat hier om een grote ruimte midden in een groot bos, die aan de binnenzijde geheel verstevigd is met houten palen. Het hol werd aangelegd voor een groep jonge mannen uit de omgeving, die wilden ontsnappen aan de arbeidsinzet. Vanuit het hol werden ook verzetsactiviteiten gepleegd. Het hol werd in het najaar van 1944 ontdekt.
Langs de weg van Lhee naar Spier is een monument opgericht ter nagedachtenis aan Christiaan Kuiper. Hij was boswachter en actief in het verzet. In 1944 werd hij gearresteerd en op 27 october gefusilleerd op het terrein van het kamp Westerbork. Dit monument is vanwege het drukke verkeer niet per fiets bereikbaar. Auto's kunnen in de nabijheid parkeren.